Promotion

10 Cara Untuk Kuruskan Badan Anda

2014-08-01
1. Jangan melangkau sarapan

Kajian menunjukkan bahawa makan sarapan pagi membantu anda mengawal berat badan anda. Sesetengah orang melangkau sarapan pagi kerana mereka fikir ia akan membantu mereka mengurangkan berat badan tetapi kurang makan tidak membantu kita menurunkan berat badan dan tidak baik untuk kami kerana kami boleh terlepas nutrien penting. Ia juga dapat menggalakkan kita untuk lebih snek sepanjang hari kerana anda berasa lapar. 


2. Makan pada waktu yang tetap

Sesetengah orang berfikir bahawa kurang memakan akan membantu mereka mengurangkan berat badan, tetapi ia telah menunjukkan bahawa makan dengan kerap sepanjang hari membantu membakar kalori pada kadar yang lebih cepat dan mengurangkan keinginan untuk makanan ringan pada makanan yang tinggi lemak dan gula. 


3. Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran yang rendah kalori dan lemak dan tinggi serat - tiga bahan penting untuk penurunan berat badan yang berjaya. Ia juga mengandungi banyak vitamin dan mineral. 


4 Jadi lebih aktif

Kajian menunjukkan bahawa aktiviti yang kerap adalah kunci untuk mengurangkan berat badan dan melakukan di luar. Ia menyediakan pelbagai manfaat kesihatan, senaman boleh membantu membakar lebihan kalori ini anda tidak boleh memotong melalui diet semata-mata. Cari satu aktiviti yang anda menikmati dan mampu untuk dimuatkan ke dalam rutin anda.


5. Minum air yang banyak

Orang kadang-kadang mengelirukan dahaga dengan kelaparan. Anda mungkin memakan kalori tambahan apabila segelas air adalah benar-benar apa yang anda perlukan. Anda harus berusaha untuk minum kira-kira enam hingga lapan gelas (1.2 liter) cecair, sebaik-baiknya air, setiap hari - atau lebih jika ia panas atau anda bersenam.


6 Makan makanan tinggi serat

Makanan yang mengandungi banyak serat akan membuat anda rasa kenyang yang lama, yang sesuai untuk mengurangkan berat badan. Serat hanya terdapat dalam makanan dari tumbuh-tumbuhan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, oat, roti bijirin penuh, beras perang dan pasta, kacang, kacang dan lentil.


7.Baca label makanan

Mengetahui bagaimana untuk membaca label makanan boleh membantu anda memilih pilihan yang lebih sihat, dan  mengira jumlah kalori, lemak, garam dan gula yang anda makan. Gunakan maklumat kalori untuk bekerja bagaimana makanan tertentu sesuai dengan elaun kalori harian anda dengan rancangan penurunan berat badan. 


8. Gunakan pinggan yang lebih kecil

Kajian menunjukkan bahawa orang yang menggunakan pinggan yang lebih kecil cenderung untuk makan bahagian yang lebih kecil dan masih memenuhi. Dengan makan dengan pinggan yang lebih kecil dan mangkuk, anda mungkin boleh secara beransur-ansur membiasakan diri makan bahagian yang lebih kecil tanpa lapar. Ia mengambil masa kira-kira 20 minit untuk perut untuk memberitahu otak ia penuh, jadi makan perlahan-lahan dan berhenti makan sebelum anda berasa kenyang.9. Jangan menyimpan makanan ringan

Untuk mengelakkan godaan, elakkan menyimpan makanan ringan, seperti coklat, biskut, kerepek dan minuman bergas manis, di rumah. Sebaliknya, menyimpan makanan ringan yang sihat, seperti buah-buahan, kek beras tanpa garam, kek oat, popcorn tanpa garam atau tanpa gula dan jus buah-buahan.

10. Rancang pemakanan anda

Merancang sarapan anda, makan tengah hari, makan malam dan makanan ringan selama seminggu, memastikan anda berpegang kepada elaun kalori anda. Cuba untuk merancang bernilai 4-7 hari makanan dan makanan ringan. Membuat senarai membeli-belah, tetapi tidak membeli-belah apabila anda lapar seperti yang boleh membawa kepada berkalori tinggi.

No comments:

Post a Comment